Ekonomiczny, wegański (de)sernik:)

Z okazji niedzieli wpadam z czymś, co może zaspokoić naszą chęć na słodkie zachcianki,a przy okazji łamie wszelkie stereotypy, że wegańskie słodkości są nijakie w smaku, kosztują fortunę (nerkowce nerkowce...) i  są czasochłonne.
Z wykonaniem poradzi sobie nawet najbeznadziejniejsza Pani Domu-generalnie wymagana jest tylko umiejętność obslugi miksera i mlynka do kawy.

Spód
Pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki nasion slonecznika,
3 łyżki oleju kokosowego,
3lyzki kakao.

Większego banału nie ma: platki i nasiona zmielic na mąkę, zmieszać z olejem i kakao.
Gotowa, lepką masę wyłożyć do formy.
Wielkość dowolna, jedni wolą gruby spód, drudzy cienki- ja nikomu zycia układać nie będę!:)

Masa
3 dojrzałe banany,
4lyzki cukru kokosowego,
1 duża cytryna,
Filizanka mąki kokosowej(100-120gr)
3/4szklanki wody z ciecierzycy/lub mleka.

Tutaj też ciężko nie jest.
Banany-im dojrzalsze, tym lepsze. W zasadzie im dojrzalsze tym tańsze (jak je zawędzisz ze sklepowego kontenera na smieci-to już zupełnie darmosza) ;)
Miksuj na puree-znów ciasto lekko terapeutyczne. Wycisnij sok z jednej cytryny-ciasto nabierze charakteru twarogu-a banany nie sciemnieją.
Dosyp cukru i mąki i wymieszaj lewa ręką,w prawą stronę,15razy i spluń przez prawe ramię... Żartowalam, po prostu wymieszaj.
I teraz jeśli chcesz być bardziej fancy i trendy, ubij wodę z ciecierzycy na pianę i wymieszaj delikatnie.
Teoretycznie można pominąć ten krok i dolać mleka sojowego bądź owsianego, bo mąka kokosowa jest absorbentem i bicie piany wiele nie daje;)
Ale ja chcialam być bardziej fancy:) ch@€ wie po co...
A teraz wylej ciasto na spód, posyp cukrem kokosowym i wstaw do pieca, na pół godziny na 180stopni. I rozkoszuj się 30minutami czasu wolnego:pobiegaj,poleż, obejrzyj pół odcinka dr Haus'a,wypij kawę lub drinka ... albo po prostu obierz ziemniaki na obiad. Czuj się Panią własnego życia!


A teraz zrób sobie kawę, nałóż kawałek i rozkoszuj się.
Ja mogłabym zezreć cały,ale:
A. Jestem na diecie
B. Moja rodzina już nie nie da sobie opchnać kitu,że to wegańskie i bez smaku, więc muszę się dzielić.

I co? Można wegański de-sernik smacznie,tanio i bez nerkowców, namaczania,blendowania i innych dzikich węży?
Można!

Pozdrawiam,
M.

Komentarze

Popularne posty